erfgoedobject

Bunker B37

bouwkundig element
ID
308301
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308301

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen langs de Stuivenberg, naast huisnummer 32. Bunker B37 ligt op 400 meter ten zuidwesten van bunker B38, op 700 meter ten noordoosten van bunker B36.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Betsberg liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en één binnenruimte voorzien op een getrapte schietopening voor mitrailleur in zuidwestelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker B36. De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende deze schietopening bijkomend te beschermen. Het toegangssas kon bereikt worden via enkele betonnen treden.

De bunker werd gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje bij een hoeve. Hiertoe werd de bunker met bakstenen muren omgeven, waarin venster- en deuropeningen werden gesimuleerd. De schietopening stak achter zo’n gesimuleerde opening. Op de bunker was een zadeldak uit rode Boomse pannen gelegd. Deze camouflage is vandaag verdwenen. Rond de bunker waren omheiningen en een haag aangelegd.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Deze openingen zijn nog steeds dicht.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2021


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Landskouter


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker B37 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308301 (Geraadpleegd op 14-05-2021)